Τιραμισού




τυραμισου

Το tiramisu / τιραμισού είναι ιταλικό γλυκό, και σημαίνει ''σήκωσέ με'' ή ''τράβα με επάνω'', ερμηνεύοντας έτσι το διεγερτικό αποτέλεσμα του καφέ. Είναι ένα πολύ αγαπημένο και ελαφρύ γλυκό το οποίο εχει πάρα πολλές παραλλαγές ξεφεύγοντας ετσι απο την κλασική συνταγή η οποία προβλέπει τη χρήση ωμών αυγών και mascarpone. Αυτή είναι μια παραλλαγή, χωρίς αυγά.
Υλικά:

  • 300 gr τυρί mascarpone (αν δεν βρείτε βαλτε Philladerfia ) 
  • 300 gr σαντιγί (1 τενεκεδακι)
  • 80 gr ζάχαρη άχνη 
  • 2 πακέτα μπισκότα σαβουαγιάρ 
  • 2 φλιτζάνια καφέ espresso (αν δεν έχετε βάλτε νεσκαφε) 
  • λίγο λικέρ amaretto ή λίγο γάλα
  • σκόνη κακάο 

Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε τον καφέ και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ η βαθύ πιάτο για να αρχίσει να κρυώνει. Προσθέτουμε το λικέρ amaretto ή γάλα. Εκεί μέσα θα βουτήξουμε τα σαβαγιάρ για να μαλακώσουν
2. Σε ένα άλλο δοχείο χτυπάμε πολύ καλά το τυρί μασκαρπόνε με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να πάρουμε ένα κρεμώδες μίγμα.
3. Στη συνέχεια χτυπάμε πολύ καλά την σαντιγί να πήξει και την προσθέτουμε λίγη - λίγη μέσα στο μίγμα μασκαρπόνε - ζάχαρης, ανακατεύοντας, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, και απαλά για να μην φύγει ο αέρας και να είναι αφράτη η κρέμα. Ρίχνουμε και λίγο καφέ μέσα στην κρέμα.
4. Βουτάμε τα σαβουαγιάρ στον καφέ (και από τις δύο πλευρές, αλλά γρήγορα, για να μη λιώσουν) και τα τοποθετούμε στην βάση ενός σκεύους.
5. Στρώνουμε στη συνέχεια μια στρώση από το μίγμα με το μασκαρπόνε. Από επάνω κοσκινίζουμε λίγο κακάο, προαιρετικά. (για να ρίξουμε το κακάο, χρησιμοποιούμε το στραγγιστήρι για το τσάι)
6. Ακολουθεί μια νέα στρώση σαβαγιάρ βουτηγμένων στο καφέ-λικέρ, τα οποία θα τα βάλουμε με αντίθετη φορά απο τα πρώτα. Μέτα μια νέα στρώση μασκαρπόνε και τέλος σκεπάζουμε με μια στρώση κακάο.
7. Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για τουλάχιστον 5-6 ώρες να πήξει.

τιραμισού

τιραμισου χωρις αυγα

*Εναλλακτικός τρόπος σερβιρίσματος : μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποτήρια του ουίσκι ή του κρασιού. Σπάστε τα μπισκότα στη μέση και ρίξτε μέσα στο ποτήρι. ραντίστε με καφέ, 2 κουταλιές κρέμα, μπισκότα, κρέμα και τέλος το κακάο!

τιραμισου σε ποτηρι

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου