Ξιάφι {χειμωνιάτικη Κομπόστα}



ξιάφ'


Χειμωνιάτικη σπιτική κομπόστα ή αλλιώς Ξιάφ’ / Ξιάφι, όπως λέμε στην Κοζάνη. Μπορεί να το δείτε και σαν Χουσάφι. 
Είναι αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων και όλοι θυμόμαστε την γιαγιά μας που την έκανε σε μεγάλη κατσαρόλα και την έβαζε σε κρύο δωμάτιο να κρυώσει. Είναι νηστίσιμη, ελαφριά και οτι πρέπει για τον χειμώνα. Φτιάχνετε με αποξηραμένα φρούτα(δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα), μήλα, αχλάδια, κυδώνια και σταφίδες.
Η γιαγιά -όπως όλοι εκείνα τα χρόνια- συνήθως την έφτιαχνε με μήλα, κυδώνια και σταφίδες. Πλέον σιγά σιγά μοντερνίζετε και αυτήν με την προσθήκη κράνμπερι, βερίκοκα και άλλα


χουσάφι

Η χειμωνιάτικη αυτή κομπόστα, θεωρείτο τοπ γλυκό εκείνα τα χρόνια. Η γιαγιά μου, αν τυχόν ερχόταν καμιά επίσκεψη την ετοίμαζε τσακ μπαμ. Ή κομπόστα ή Ατζέμ πιλάφι έφτιαχνε.
Για να κεραστεί η κομπόστα αυτή, την σέρβιρε σε μια "καλή " κατσαρόλα - πλέον σε μπολ - μαζί με την κουτάλα. Αυτή μπροστά με την κατσαρόλα και πίσω η μαμά ή η θεία μου με τον δίσκο με τα μπολ και τα κουτάλια, κερνώντας τους καλεσμένους. Η κατσαρόλα και τα πιάτα αφήνονταν στο τραπεζάκι στη μέση για να κερνιέται όποιος θέλει. Αργότερα, την θέση της κεράστρας την πήραμε εγώ και η αδερφή μου, με την μισή κομπόστα να μας χύνεται στο σαλόνι απο το βάρος της κατσαρόλας :P !!!



Υλικά:
  • 3 -4 μέτρια μήλα κομμένα στα 4
  • 3 αχλάδια κομμένα στη μέση ή στα 4
  • σταφίδες ξανθές
  • αποξηραμένα σύκα
  • αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 φλ ζάχαρη
  • νερό ισα να τα σκεπάσει
  • κανέλα
Εκτέλεση:
1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε ολα τα ξερά φρούτα, ρίχνουμε τη ζάχαρη και τα σκεπάζουμε με το νερό. 


2. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν και μετά θα ρίξουμε τα μήλα και τα αχλάδια και λίγη κανέλα. Αν χρειαστεί λίγο νερό και λίγη ζάχαρη, αν δοκιμάσουμε και το θέλουμε πιο γλυκό. Βράζουμε λίγα λεπτά και σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε με καπάκι την κατσαρόλα να μαλακώσουν και τα μήλα αλλά να φουσκώσουν και τα ξερά φρούτα.

3. Μόλις κρυώσει σερβίρουμε! αν και εμένα μου αρέσει ζεστή περισσότερο!!

* Οι αναλογίες των φρούτων είναι ανάλογα με τα γούστα του καθένα. Κάποια μπορείτε να τα παραλείψετε, άλλα να τα βάλετε περισσότερο.

**ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ . ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΒΑΛΕΤΕ ΞΕΡΑ ΦΡΟΥΤΑ  ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΛΥΚΑ, ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ 2 ΚΟΥΤΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΚΙ ΑΛΛΗ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΠΟΛΥ ΓΛΥΚΙΑ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΑ
** την κομπόστα αυτή τη φυλάμε σε κρύο δωμάτιο ή στο ψυγείο με σκεπασμένη κατσαρόλα!



συνταγες κοζανης

κομπόστα με μήλα

δείτε το βίντεο { εδώ }
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου