Γλυκό κουταλιού Πορτοκάλι




γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Τα γλυκά του κουταλιού είναι αδιαμφισβήτητα τα καλύτερα γλυκά και το σήμα κατατεθέν της χώρας μας. Όλα τα φρούτα γίνονται γλυκό συν και κάποια ζαρζαβατικά (μελιτζανάκι, καρότο, φασόλι, ντομάτα, μανιτάρι)
Είναι εύκολο στην παρασκευή του, και είναι ο ιδανικός τρόπος να διατηρήσουμε την παραγωγή μας σε φρούτα (όπως και οι μαρμελάδες) όλο τον χειμώνα.
Το πορτοκάλι θεωρείται κλασσικό και εύκολο.
Τα χοντρόφλουδα πορτοκάλια συνήθως βγαίνουν κατα τον φεβρουάριο. 
Το γλυκό αυτό μπορεί να γίνει είτε μόνο με τη φλούδα είτε μαζί με την ψίχα

πορτοκαλι γλυκο κουταλιου


Υλικά:
  • 5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα 
  • 800γρ ζαχαρη 
  • χυμός απο ένα λεμόνι 
  • 1 βανίλια 
  • λίγο νερό 
Εκτέλεση:
1. Ξυνουμε στον τρίφτη τα πορτοκάλια ελαφρά, να μην φύγει τελείως το χρώμα!
2. Τα πλένουμε και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό για 1 ώρα. Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε καθαρό νερό για 15 λεπτά. Ξανασουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε το βράσιμο άλλη μια φορά. Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίσει το πορτοκάλι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε ένα σουρωτήρι.
3. Κόβουμε κάθε πορτοκάλι στα 8 και αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τις ίνες και τα κουκούτσια.
4. Στην κατσαρόλα στρώνουμε εναλλάξ τη ζάχαρη με τα πορτοκάλια και τα αφήνουμε ολο το βράδυ ή έστω 3 ώρες για να βγει ο χυμός. Προαιρετικό να τα αφήσουμε όλη νύχτα, αν θέλουμε βράζουμε κατευθείαν μετά απο 15 λεπτά ρίχνοντας λίγο νερό.
5. Βράζουμε το γλυκό μας μέχρι να δέσει το σιρόπι σε δυνατή φωτιά(περίπου 30 λεπτά). Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, την βανίλια και αφήνουμε λίγα λεπτά ακόμα. Εγω βάζω και 1 κουταλιά γλυκόζη
6. Βάζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα και το φυλάμε εκτός ψυγείου μέχρι να ανοιχτεί



. 



*Για την αναλογία ζάχαρης, υπολογίζουμε πχ 2 κιλά καθαρισμένο πορτοκάλι με 1850 ζάχαρη συν 3 ποτήρια νερό
**Ενα γρήγορο κόλπο για να δούμε αν έδεσε το σιρόπι είναι να στάξουμε 2-3 σταγόνες σε ενα ποτήρι με κρύο νερό. Αν γίνουν σβόλοι τοτε το γλυκό είναι έτοιμο, αλλιώς συνεχίζουμε το βράσιμο για λίγο ακόμα.

*** Εναλλακτικά αντί για ολόκληρα τα πορτοκάλια, μπορούμε να κάνουμε γλυκό μόνο απο τις φλούδες. Τις κόβουμε σε μισοφέγγαρα και με μια κλωστή η οδοντογλυφίδες τις γυρνάμε σε ρολάκια και τα βράζουμε με σιρόπι. 



δείτε το βίντεο με τη συνταγή:


Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου