Μπακλαβάς



μπακλαβας

Ο μπακλαβάς ειναι το καλύτερο νηστίσιμο γλυκό. Πολλοί το θεωρούν δύσκολο γλυκό, εγώ όμως διαφωνώ! Ειναι πανεύκολο! Έτοιμο φύλλο κρούστας, γέμιση και σιρόπιασμα. Δεν θέλει και τα γράμματα, που λένε. Ίσως παλιότερα να θεωρούνταν δύσκολο αφού τα φύλλα ανοίγονταν στο χέρι απο τη νοικοκυρά και έπρεπε να είναι πολύ λεπτά, σχεδόν διάφανα, και ήθελε καλή τεχνική.



Υλικά:
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 2 -3 φλιτζάνια καρύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές ζάχαρη
  • κανέλα
  • μισό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ή σπορέλαιο ή μισό μισό ή βούτυρο πως ειναι κανονικά
Σιρόπι:
Για το σιρόπιασμα του μπακλαβά έχουμε 2 εκδοχές, ή θα ρίξουμε ένα ποτήρι μέλι (θυμαρίσιο κατα προτίμηση) ή θα κάνουμε σιρόπι με :

  • 3,5 φλιτζάνια νερό
  • 2.5 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε σε ενα μπολ τα καρύδια τη ζάχαρη και τα μυρωδικά
2. Λαδώνουμε τη βάση απο το ταψί μας και στρώνουμε 2 φύλλα χωρις να τα λαδώσουμε μεταξύ τους. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές απο τα καρύδια και καλύπτουμε με ενα φύλλο και 2 κουταλιές καρύδια.Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία ένα φύλλο κρούστας + καρύδια μέχρι να μας μείνουν 2 φύλλα κρούστας. Δεν λαδώνουμε τα φύλλα!
3. Μόλις βάλουμε τα 2 τελευταία φύλα, αν μας περισσεύουν τα κάτω φύλλα απ το ταψί, τα γυρίζουμε προς τα μέσα, και κόβουμε με ενα κοφτερό μαχαίρι μέχρι κάτω τον μπακλαβά σε κομμάτια.
4. Καίμε το λάδι και το περιχύνουμε απο πάνω ακούγοντας τα φύλλα να «τσιρτσιρίζουν» και να ψήνονται(να περάσει το λάδι και απο τα κενά). Ραντίζουμε με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά να ροδίσει.
5. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερο, τη ζάχαρη και την φλούδα λεμονιού. Το αφήνουμε να κρυώσει και μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά όπως είναι ζεστός τον σιροπιάζουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μέλι, με το που θα βγάλουμε τον μπακλαβά θα το ρίξουμε επάνω, ειδικά στα κενά για να μελώσει ομοιόμορφα.
6. Αφήνουμε τον μπακλαβά να τραβήξει το σιρόπι ή το μελί και μετά σερβίρουμε.

μπακλαβάς



* Αν στρώσετε τον μπακλαβά με 4 φύλλα κάτω + 1 διπλωμένο στη μέση, 1/4 γέμιση, 1 φύλο, γέμιση κλπ, λαδώνοντας τα φύλλα ενα ένα, τότε δεν χρειάζεται να κάψετε λάδι απο πάνω θα το ψήσετε κατευθείαν για 40- 50
**Αλλη εκδοχή, μισά φύλλα κάτω λαδωμένα ανάμεσα τους, γέμιση,  και τα μισά απο πάνω λαδωμένα και αυτά ανάμεσα


μπακλαβας με φυλλο


βιντεο:

Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Απλό, λιτο και πολυ σιροπιαστο σαν εμας που ειμαστε γλυκα κορίτσια! Σουπερ
    Καλό Σαββατοκύριακο, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχα ειμαστε ειμαστε!!! ζαχαρένιες !!!! καλο σαββατοκύριακο! καλα να περάσεις!!!

      Διαγραφή