Λουκουμάδες





Συνταγή που θυμίζει την παιδική μας ηλικία. Ποιος δεν ειχε μια γιαγιά να ετοιμάζει λουκουμάδες σε διάφορα περίεργα σχήματα που με τη φαντασία μας διαλέγαμε σκυλάκι, δεινόσαυρο κλπ..!! Με μέλι και κανέλα ήταν το καλύτερο κολατσιό.
Επίσης, σε κάποια μέρη λουκουμάδες έφτιαχναν στις λεχώνες για να έχουν γλυκά παιδιά
Αν και είναι λίγο μπελαλίδικο με το τηγάνισμα, είναι ένα γλύκισμα αγαπητό σε μικρούς και μεγάλους, με λίγα και απλά υλικά που βρίσκονται πάντα στην κουζίνα μας!

Υλικά:

  • 1 φακελάκι μαγιά 
  • μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι 
  • 4 φλυτζάνια αλεύρι 
  • νερό οσο πάρει για να γίνει σφιχτός χυλός (περίπου 1,5 κούπα)
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 
Εκτέλεση:
  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε όλα τα στέρεα υλικά.Τέλος προσθέτουμε το χλιαρό νερό σταδιακά, ανακατεύοντας μέχρι να πάρουμε έναν παχύρρευστο χυλό. 
  2. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος σκεπασμένο για καμιά ώρα και να διπλασιαστεί σε όγκο. 
  3. Σε μια κατσαρολιτσα ρίχνουμε το ηλιέλαιο να κάψει. Βάζουμε αρκετό για να κολυμπήσουν οι λουκουμάδες μέσα και να τηγανιστούν καλά 
  4. Βουτάμε το χέρι μέσα στο μείγμα, πιάνουμε το μείγμα και το πιέζουμε ώστε να βγεί από την πάνω πλευρά της γροθιάς μας μείγμα. Με το κουτάλι παίρνουμε μείγμα, περίπου μισό κουτάλι, και το ρίχνουμε στο λάδι. Κάθε φορά θα βουτάμε το κουτάλι σε κρύο νερο. Μόλις ροδίσουν τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να τραβήξει τα λάδια. 
  5. Για να τερματίσετε την αμαρτία, εκτός απο μέλι, σερβίρετε με σιρόπι σοκολάτας ή σιρόπι απο γλυκό κουταλιού, μερέντα, παγωτό βανίλια....


*Για κολασμένους λουκουμάδες μπορείτε να κόψετε μια κουβερτούρα (ή κουβερτούρα γάλακτος) σε κομμάτια και να βουτάτε το κάθε κομμάτι στον χυλό και να το τηγανίσετε. Όταν το φάτε θα τρέχει από μέσα ζεστή σοκολάτα!! Επίσης μπορείτε να βουτήξετε κομμάτι μπανάνας ή ροδέλες μήλου.
**εγώ δε βάζω ζάχαρη στο ζυμάρι μόνο λίγο αλατάκι

***το μυστικό στους λουκουμάδες είναι να τους γυρνάμε συνεχώς γαι να φουσκώσουν ομοιόμορφα
Το λάδι που τηγανίσαμε τους λουκουμάδες ΔΕΝ το πετάμε!! Το χρησιμοποιούμε στα γλυκά ή στα τηγανητά, όχι στο φαί αφού το σουρώσουμε.






Δε μοιάζει με χαριτωμένο φιδάκι;;;!!! <3












δείτε και το βίντεο εδω:



Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου