Brownies σοκολάτας





Τα brownies είναι το κλασσικό αμερικανικό γλυκό. Όπως εμείς μεγαλώσαμε με αυγόφετες και ρυζόγαλα τα αμερικανάκια μεγαλώνουν με brownies, ένα τέτοιο πράμα δηλαδή…Είναι σαν κέικ αλλά με πιο πυκνή και βαριά υφή και, ως επί τω πλείστον, δεν περιέχουν συστατικά διόγκωσης, όπως μπέικιν πάουντερ. Φτιάχνονται με λίγα υλικά, συνήθως χρειάζεται μόνο ένα μπολ για να προετοιμαστούν και σερβίρονται κομμένα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια. Υπάρχουν πάρα πολλές συνταγές και θεωρίες για το πως πρέπει να είναι το τέλειο brownie. Ο χρόνος ψησίματος δεν πρέπει να ξεπερνάει την μισή ώρα γιατί δεν πρεπει να ψηθεί σαν το κλασσικό κεικ αλλά να έχει μαλακή υφή και τραγανή κρούστα απο πάνω. Αλλά και να το ξεχάσετε λίγο παραπάνω δεν χάλασε κι ο κόσμος!!Θα σας βγει σοκολατοκεικ και μια χαρά θα εξαφανιστεί! ψίχουλο δεν θα μείνει…


Υλικά:
  • 150 γρ.κουβερτουρα, 55% κακάο, κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 140 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
  • 2 βανίλιες
  • 350 γρ. ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • 140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Κακάο σκόνη για το πασπάλισμα της φόρμας

Εκτέλεση:
1. Βουτυρώνουμε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της τετράγωνης φόρμας. Καλύπτουμε τον πάτο με ένα κομμάτι λαδόκολλα και βουτυρώστε ξανά. Πασπαλίστε με κακάο τον πάτο της φόρμας και αφαιρούμε όσο περισσεύει, αναποδογυρίζοντας τη φόρμα και χτυπώντας τον πάτο της απαλά.
2. Βάζουμε τη σοκολάτα και το βούτυρο να λιώσουν σε μπεν μαρί. Ανακατεύουμε τακτικά και προσέχοντας να μη καεί η σοκολάτα. Μόλις το μείγμα γίνει λείο, αφαιρούμε το μπολ πάνω απ” την κατσαρόλα και προσθέτουμε τις βανίλιες. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά.
3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
4. Χτυπάμε τ” αβγά και το αλάτι να αφρίσουν. Προσθέτουμει τη ζάχαρη και χτυπάμε δυνατά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μείγμα ν” αφρατέψει ελαφρά.
5. Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα και χτυπάμε για μισό λεπτό, μέχρι ενσωματωθούν τα υλικά.
6. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, αφήνοντάς το να πέσει κατευθείαν μέσα στο μπωλ, κι ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, διπλώνοντας και όχι χτυπώντας το αλεύρι μέσα στα υπόλοιπα υλικά, για να ομογενοποιηθεί
7. Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα, και αμέσως κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 175 βαθμούς. Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση, να βγαίνει με μερικά υγρά ψίχουλα κολλημένα πάνω της.
8. Βγάζουμε τη φόρμα απ” το φούρνο και την τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν λίγο τα brownies. Αφαιρέστε τα από τη φόρμα, αναποδογυρίζοντας την πάνω στη σχάρα. Ξεκολλάμε τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.
9. Αναποδογυρίζουμε και πάλι τα brownies πάνω σε μια επιφάνεια κοπής και κόβουμε σε τετράγωνα.

*Προαιρετικά μέσα μπορείτε να βάλετε κομματάκια λευκής σοκολάτας, χοντροκομμένα φουντούκια ή άλλο ξηρό καρπό
Εκτύπωση

1 σχόλιο: