Μελομακάρονα Μέλι!!




Μετά τα κουραμπιεδάκια σειρά έχουν τα μελομακάρονα!! Πάντα θα υπάρχει η κόντρα ανάμεσα σε αυτα τα δυο χριστουγεννιάτικα γλυκά και εγώ ψηφίζω μελομακάρονα!!! Είτε μελωμένα με καρύδια είτε βουτηγμένα σε σοκολάτα είναι πειρασμός! Η συνταγή αυτή είναι πανεύκολη ειδικά αν φτιάξετε πρώτη φορά φέτος!! Δεν την αλλάζω ποτε, μη σας πω ειναι πεντανόστιμα ακόμα και απο αυτά των ζαχαροπλαστείων

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια ηλιέλαιο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
  • λίγο κονιάκ
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 2 κουταλιες της σούπας κανέλα
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα 2 πορτοκαλιών και ενός λεμονιού
  • 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σόδα
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
  • 4-4,5 φλιτζάνια αλεύρι μαλακό
  • 2 κουταλιές γλυκού μπέικιν
ΣΙΡΟΠΙ:
  • 3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1,5 φλιτζάνια μέλι
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • λίγη κανέλα

  • Ψιλοκομμένα καρύδια ή σοκολάτα για το στόλισμα

Εκτέλεση:
1. Διαλύουμε τη σόδα στον χυμό, ρίχνουμε το λάδι,τη ζάχαρη,τα αρωματικά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Το αφήνουμε όλο το βράδυ για να απορροφήσει το σιμιγδάλι τα υγρά.(αν δεν το κάνουμε αυτό, και ρίξουμε κατευθείαν το αλεύρι, θα φαίνεται οτι δεν σφίγγει η ζύμη, θα ρίχνουμε συνέχεια αλεύρι με αποτέλεσμα και να ξοδέψουμε 1 κιλό αλεύρι και να μας σκληρύνουν στο ψήσιμο)
2. Την επόμενη μέρα ρίχνουμε 4 φλυτζάνια αλεύρι μαζί με το μπέικιν. Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και όταν την πλάθουμε να βγάζει λίγο λάδι.Αν είναι σφιχτή τα μελομακάρονα θα γίνουν πολύ σκληρά ενώ αν είναι πολύ μαλακή θα τρίβονται.
3. Υπολογίζουμε περίπου ένα κουτάλι σούπας για κάθε κομμάτι και τα πλάθουμε. Τα βάζουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολλα
4. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 180. Στα 15′ τα ελέγχουμε να δούμε αν ψήθηκαν.

*Για το σιρόπι, βράζουμε όλα τα υλικά και ξαφρίζουμε. Το σιρόπι πρέπει να είναι ζεστό και τα μελομακάρονα κρύα, αλλιώς θα διαλυθούν. Τα αραδιάζουμε στο ταψί (χωρίς τη λαδόκολλα απο κάτω!!) και τα σιροπιάζουμε. Μέτα απο 3 λεπτά τα γυρνάμε ανάποδα. Τα ξαναγυρνάμε άλλες 2 φορές και τα αφήνουμε να κρυώσουν ανάποδα.

**Τα βουτάμε ένα ένα στο καρύδι για να κολλήσει πάνω. Αν θελήσουμε να τα βουτήξουμε στη σοκολάτα καλο ειναι να τα αφήσουμε μια μέρα να σταθούν να σφίξουν με το σιρόπι και μετά να τα περάσουμε στη σοκολάτα.

***Για να μη στεγνώσουν αλλά ούτε να τραβήξουν υγρασία τα φυλάμε σε αεροστεγές δοχείο ή σκεπάζουμε την πιατέλα με μεμβράνη.




και το βιντεο

Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου