Καζαν Ντιπι




Kazan, στα Τουρκικά σημαίνει ένα πολύ μεγάλο σκεύος που χρησιμοποιείται στη φωτιά. Dibi, είναι ο πάτος…άρα Kazan Dibi είναι ο πυθμένας ένας πολύ μεγάλου σκεύους. Αποτελεί την ανατολίτικη εκδοχή της εκλεπτυσμένης creme brulle! Το αυθεντικό καζαν ντιπί γίνεται με βουβαλίσιο γάλα και ρυζάλευρο, αλλά υπάρχει και η εναλλακτική έκδοση (και πιο προσιτή) με αγελαδινό γάλα και κορν φλάουερ

Υλικά:

  • 1 κούπα ρυζάλευρο
  • 4 κούπες κρύο γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • βούτυρο για το ταψί (μπόλικο)
  • 1 κούπα άχνη
  • 2 κουτ. σούπας ροδόνερο (ή 3 βανίλιες)

Εκτέλεση:
1. Ανακατεύουμε στο γάλα, το ρυζάλευρο να μην υπάρχει ούτε ένας σβώλος και με την ζάχαρη βάζουμε σε χαμηλή φωτιά να βράσει ώσπου να γίνει μια σφιχτή κρέμα. Προσθέτουμε το ροδόνερο ή τις βανίλιες.
2. Αλείφουμε το ταψί με το βούτυρο και ρίχνουμε από πάνω την άχνη (προαιρετικά ρίχνουμε και λίγη καστανή).
3. Ρίχνουμε την κρέμα και την στρώνουμε σε όλο το ταψί.
4. Βάζουμε το ταψί πάνω σε δυνατή προς μέτρια φωτιά στο ματι της κουζίνας για να καεί η ζάχαρη στο πάτο και να καραμελώσει. Το καίμε απ’ όλες τις πλευρές γυρίζοντας το ταψί μας συχνά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκάλες η κρέμα και να μυρίσει καμένο. Κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το κόψουμε. (περίπου 3 ώρες)
5. Χρησιμοποιούμε σπάτουλα για να βγάλουμε το κομμάτι ξύνοντας τον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να πάρουμε και το καμένο μέρος μαζί και γυρνάμε ανάποδα τα κομμάτια με την καραμέλα απο πάνω.

* ΠΡΟΣΟΧΗ το ταψί να μην είναι το αντικολλητικό με την επίστρωση, αλλά αλουμινένιο, γιατί με το ξύσιμο θα φύγει η επίστρωση και θα βρει κανένας τυχερός κανα κομμάτι απo το ταψί μέσα στο γλυκό!
** Ρυζάλευρο αν δεν βρούμε στα σουπερ μάρκετ (είναι για παιδικές κρέμες συνήθως) μπορούμε να αλέσουμε στο μπλέντερ κόκους ρυζιού μέχρι να γίνουν σκόνη σαν αλεύρι. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε 6-7 κουταλιές κορν φλάουερ ή νισεστέ (μισή κούπα και μισή αλεύρι)
*** και αν είναι η αγάπη αμαρτία, βάλτε μια μπάλα από το αγαπημένο σας παγωτό από δίπλα (κατα προτίμηση καϊμάκι ή φιστίκι ή βανίλια)
Εκτύπωση

2 σχόλια:

  1. Τέλειο το έχεις κάνει! Υπέροχο χρώμα! Και είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και γω το αγαπω!!! ενα συγκεκριμενο ζαχαροπλαστείο εδω, κανει την κανονικη συνταγη με βουβαλισιο γαλα και η αληθεια ειναι οτι εχει μεγαλη διαφορα στη γεύση και στην υφη!! αλλα και με το κανονικο ειναι το ιδιο νόστιμο!!

      Διαγραφή