Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας , πορτοκάλι & λεμόνι



εκχυλισμα βανιλιας

Το καφετι σιρόπι που βλέπουμε να χρησιμοποιούν στο εξωτερικό σε διάφορες συνταγές, αναφερόμενοι σε vanilla extract ,  δεν είναι τίποτα άλλο απο εκχύλισμα βανίλιας.
Το εκχύλισμα βανίλιας είναι αλκοόλ, συνήθως βότκα ή ρούμι {ή κονιάκ } το οποίο περιέχει τους λοβούς βανίλιας.
Είναι πολύ εύκολο να το κάνουμε σπίτι μας και πιο οικονομικό απο το να το αγοράσουμε έτοιμο. Ειδικά στην επαρχία που είναι δύσκολο να το βρούμε.
Με την ίδια λογική, μπορείτε να ετοιμάσετε και εκχύλισμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για να αρωματίζετε τα γλυκά σας!

extract

Σίγουρα είναι και πιο υγιεινά, μιας και δεν έχουν χρωστικές. 
1-2 κουταλάκια του γλυκού είναι υπερ αρκετά για να αρωματίσει το κέικ σας! 
Επίσης μπορείτε να αρωματίσετε σαντιγί, μπισκότα, βουτυρόκρεμα, τον καφέ σας, μια κρέμα, και γενικά όπου θα βάζατε βανιλίνη ή ξύσμα.
Τα διατηρούμε σε σκιερό μέρος, πχ ντουλάπι, να μη τα βλέπει ο ήλιος. Διατηρούνται για χρόνια!

Εκχύλισμα βανίλιας

εκχύλισμα βανίλιας

Είναι πολύ καλύτερο, πιο αρωματικό και πιο υγιεινό  από τη σκόνη βανίλιας {βανιλίνη} που χρησιμοποιούμε συνήθως. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε λοβούς βανίλιας. Αντί να αγοράσετε συσκευασμένους από τα σούπερ μάρκετ που δεν συμφέρει, ψάξτε μαγαζιά με μπαχαρικά και ρωτήστε τιμές. Σίγουρα θα είναι πιο αρωματικοί από τους συσκευασμένους. Εγώ Κοζάνη τους βρίσκω με 1 ευρώ τον λοβό. Επίσης δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε την καλή τη βότκα! Αυτήν αφήστε την για δροσερά κοκτέιλ τώρα που καλοκαιριάζει! Προτιμήστε μια φθηνή ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
Το πόσους λοβούς θα βάλουμε εξαρτάται από το πόσα λίτρα βότκα έχετε. Εγώ για 500 μλ βότκα {περίπου ενα μικρό μπουκάλι νερού} έβαλα 4 λοβούς.

Υλικά:
  • βότκα ή ρούμι ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο
  • λοβούς βανίλιας
1. Σε ένα μπουκάλι βάζουμε τη βότκα και τους λοβούς βανίλιας τους οποίους έχουμε σχίσει στη μέση από τη μια άκρη μέχρι λίγο πιο πάνω απ τη μέση. ΔΕΝ τους ανοίγουμε στη μέση!!! Αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα σπόρια σε άλλη συνταγή τα αφαιρούμε αλλιώς τα αφήνουμε μέσα. Αυτά θα δώσουν το άρωμα.
2. Ανακινούμε το μπουκάλι και το αφήνουμε σε σκιερό μέρος για 4 βδομάδες ανακινώντας ανα 2 μέρες. Σιγά σιγά θα αρχίσει να σκουραίνει και θα είναι έτοιμο για χρήση.
3.Φροντίζουμε να γεμίζουμε με βότκα ή τσίπουρο όταν αρχίσει να μειώνετε η ποσότητα. Έτσι θα έχουμε πάντα εκχύλισμα βανίλιας. Μπορούμε να προσθέτουμε και άλλες βανίλιες με τον καιρό.

Εκχύλισμα πορτοκάλι/λεμόνι


εκχύλισμα λεμονιού


Για να ετοιμάσουμε το εκχύλισμα πορτοκαλιού ή λεμονιού, θα χρειαστούμε ακέρωτα πορτοκάλια και λεμόνια. Γιαυτό βρείτε φρέσκα μυρωδάτα. 

Με προσοχή ξεφλουδίζουμε την φλούδα τους, αφού τα πλύνουμε. ΜΟΝΟ τη φλούδα, όχι το άσπρο μέρος!
εκχυλισμα πορτοκαλιου








Βάζουμε τις φλούδες μέσα στο μπουκάλι και καλύπτουμε με βότκα ή τσίπουρο. Κλείνουμε καλά τα μπουκάλια και τα αφήνουμε σε σκιερό μέρος μέχρι να δώσει το χρώμα και το άρωμα. 
Κάθε φορά που τα χρησιμοποιείται και μειώνετε το αλκοόλ, συμπληρώστε το. Επίσης μπορείτε να βάλετε κι άλλες φλούδες αν δεν είναι έντονο.

Τα σπιτικά εκχυλίσματα, είναι ωραία ιδέα για δώρο πχ γάμο, βάφτιση, γιορτή,  αν το ετοιμάσουμε σε ωραία μπουκαλάκια και τα στολίσουμε.

 προσοχή οταν ξεφλουδίζετε, αν έχει άσπρο ξύστε το με ένα μαχαίρι!
Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου