Εργολάβοι (αμυγδαλωτά)





Οι εργολάβοι (οχι αυτοί που χτίζουν τα σπίτια καλέ ) ή αμυγδαλωτά ή μακαρόνς (εκ γαλλίας) είναι τα παραδοσιακά γλυκά της Μακεδονίας στους γάμους και στους αρραβώνες. Μετά το μυστήριο όλοι τρέχαμε να πάρουμε τη μπομπονιέρα μαζί με ένα αμυγδαλωτό και μαλώναμε με τους γονείς για να φάμε και τα δικά τους! 
Τόσο μυαλό είχαμε ,που κανένας δεν αγόραζε από το ζαχαροπλαστείο, γιατί πολύ απλά αυτά ήταν για γάμους! Ντόιγκ! Δόξα τον θεό, τον βούδα, τον δία και όλες τις υπόλοιπες θεότητες που ήρθαν στη μόδα τα μακαρόνς (μικρά αμυγδαλωτά, συνήθως πολύχρωμα που ενώνονται με βουτυρόκρεμα) και ξανα θυμηθήκαμε τα γλυκά των παιδικών μας χρόνων ΚΑΙ αυτή τη φορά τα πουλάνε και τα ζαχαροπλαστεία ! 
Οι περίφημοι εργολάβοι (γιατί τους λένε έτσι ποτές δεν το κατάλαβα, ίσως γιατί είχαν πάρει εργολαβία τους γάμους :P ) δεν είναι τίποτα άλλο από μπισκότα αμυγδάλου. Αυτή η μυρωδιά τους και η μαστιχωτή τους γεύση σε κάνουν να μη μπορείς να αντισταθείς να φας μόνο ένα!
Δεν χρειάζονται πολλά υλικά απλά το όλο μυστικό είναι να πετύχεις σωστά τη μαρέγκα.

Υλικά:
  • 250 γραμμάρια ζάχαρη
  • 250 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 3 Ασπράδια 
  • μιά πρέζα αλάτι
  • λίγο λικέρ πικραμύγδαλο
  • αμύγδαλα φιλέ για το στόλισμα ή ένα αμύγδαλο ασπρισμένο ολόκληρο
Εκτέλεση:


1.  Βάζουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι να γίνουν σκόνη. Τα ανακατεύουμε μαζί με τη ζάχαρη το αλάτι και το λικέρ
2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα
3. Προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα στα αμύγδαλα ανακατεύοντας απαλά. Βάζουμε το μείγμα σε ένα κορνέ (ή με κουτάλι) και βάζουμε από λίγο σε  ένα ταψί το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και στρώσει με λαδόκολλα.  Προσέχουμε να αφήνουμε κενό ανάμεσα τους γιατί με το ψήσιμο απλώνουν. Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα φιλέ ή μπορούμε να βάλουμε ένα ολόκληρο αμύγδαλο στη μέση
4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10 -12 λεπτά ίσα ίσα να πιάσουν κρούστα και να μη σφίξουν πολύ
5.  Αφού κρυώσουν τα διατηρούμε κλειστά σε δοχείο

*Αν θέλουμε να τα κάνουμε σοκολατένια, μπορούμε είτε να λιώσουμε λίγη κουβερτούρα και να βουτήξουμε τη μισή μεριά μέσα ή να μειώσουμε λίγη αμυγδαλόψιχα και να προσθέσουμε σκόνη κακάο στο μείγμα μας
* Μιας και η μόδα είναι τα μακαρόνς, μπορούμε να τα κάνουμε πιο μικρά και να τα ενώσουμε ανά δυο με βουτυρόκρεμα, μαρμελάδα ή πραλίνα!!

--> Σε μια συζήτηση που είχα με μια θεία για τη συνταγή, μου είπε οτι μπορώ να βάλω το μείγμα για λίγο στο ψυγείο να σφίξει ώστε να το πλάσω σαν κεφτεδάκια και να τα ψήσω. Δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα μη σας πάρω και στο λαιμό μου, αλλά θα το επιχειρήσω και θα σας πώ αν είναι πιο εύκολο απο το κουτάλι!






Εκτύπωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου