Σοκολατένιο κεικ με καραμελένια βουτυρόκρεμα





Καλημέρα Dolmadakia τι κάνετε; καλή - και βροχερή- εβδομάδα!
πφφφ τόσες μέρες έχουμε σαλιγκαριάσει με τη  βροχή! λες και κάποιος εκεί ψηλά ξέχασε να κλείσει τη βρύση! 
Την παρασκευή με έπιασε η τρέλα να ανακατώσω στην κουζίνα, να ετοιμάσω καμιά υπερπαραγωγή να βγάλω το άχτι μου. Συν οτι θα είχα και κόσμο το σ/κ, να έχω και κατι τις να κεράσω.
Από τότε που έμαθα να ξεχωρίζω την κατσαρόλα απ' το τηγάνι, είχα απωθημένο αυτά τα αμερικάνικα κέικ τα δίπατα, τρίπατα, με κρέμα στη μέση. Τα ξέρετε φαντάζομαι. Που κόβουν ένα κομμάτι σε σλόου μόσιον και βλέπεις τα επίπεδα κέικ και κρέμας και σου φεύγουν τα σάλια σα νιαγάρας!!!



Ήθελα κάτι σοκολατένιο μιας και ήρθε η αδερφή μου απ τα ξένα και είναι λάτρης της σοκολάτας {νύφη να την δίναμε στον γουίλι γουόνκα, θα του φαλίριζε το εργοστάσιο!!}, αλλά επειδή εγώ δεν είμαι είπα να βάλω και μια λευκή πινελιά.
Απο τις τόσες συνταγές που έχω κρατήσει από διάφορα blogs, ο κλήρος έπεσε στη kouzinista  Νανά με το υπέροχο σοκολατένιο νηστίσιμο κεικ!!
Καταρχήν γιατί ειναι νηστίσιμο! ω ναι! καλά διαβάσατε. Το βλέπεις και λες "Παναΐα μ' πόσες θερμίδες έχει; " αλλά δεν έχει ούτε αυγά, ούτε γάλα, ούτε βούτυρα και σου έρχεται μια ανακούφιση. Κατά δεύτερον, όπως είπα πιο πάνω, το χω απωθημένο ένα τέτοιο κέικ! 

Είμαι σίγουρη οτι το έχετε πάθει κι εσείς, όταν θέλετε να μαγειρέψετε κάτι για μια γιορτή, ένα μπουφέ κλπ (σχεδόν) ΠΑΝΤΑ κάτι θα πάει στραβά. Είναι αυτό που λέγανε παλιά "για να μαγειρέψεις θέλει αγάπη. Να βάζεις την αγάπη σου σε κάθε πιάτο. Αν εχεις το μυαλό σου αλλού, αν μουρμουράς {μέεεεεγααα λάθος κατά τη γιαγιά μου!!στο πιάτο σου θα το βρεις, έλεγε}, αν δεν σε ευχαριστεί αυτό που κάνεις, τότε δεν θα πετύχει". Και έχουν δίκιο. 
Έτσι όπως είμαι αυτό τον καιρό, τι μουρμούρα άκουσε αυτό το κέικ δεν λέγετε! Την αγάπη μου όμως την έβαλα ή απ ότι έδειξε το πόρισμα, μάλλον την πασπάλισα γιατί δεν πολύ πέτυχε το γλυκό απο εμφάνιση. Από γεύση όμως, σλούρπ!!

Θέλω να ευχαριστήσω την Νανά για την άμεση βοήθεια της και τις συμβουλές της.

Αν και ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή με την βουτυρόκρεμα είχα πρόβλημα. Βούτυρο ήταν κρέμα δεν ήταν! Δε μου στεκόταν καθόλου, ήταν νερουλή σα κρέμα κορνφλάου ένα βήμα πριν πήξει. Έριξα 500γρ άχνη!, σχεδόν το διπλάσιο, και τίποτα! Από το καραμελένιο χρώμα που είχε έγινε σχεδόν άσπρη με τόση άχνη. Έριξα και έξτρα βούτυρο, τίποτα πάλι. Την έβαζα- έβγαζα απ το ψυγείο να σφίξει και κουτσά στραβά κάλυψα την τούρτα. Την άφησα στο ψυγείο να παγώσει όλο το βράδυ. Tην επόμενη μέρα είχε σταθεροποιηθεί, μάλιστα είχε κοκαλώσει! λέω πάει τσιμέντο την έκανα με τόση άχνη. Αλλά στη 1 ώρα που έμεινε εκτός ψυγείου άρχισε να κάνει τσαχπινιές και να λιώνει. Ευτυχώς φαγώθηκε αμέσως και κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. {εκτός απ το χαζό την αδερφούλα μου που άρχισε να γελά μόλις είδε πως έγιναν τα σχέδια που έκανα πάνω. - γκες χού δεν θα φάει δεύτερο κομμάτι- :P }
Αν και περιπετειώδης η συνταγή, σίγουρα θα την ξανακάνω με μερικές αλλαγές στη βουτυρόκρεμα! Πραγματικά αυτή η βουτυρόκρεμα είναι τόσο τέλεια που πήρα το κουτάλι και την έτρωγα απ το μπολ! είναι σαν τις φλόκες αν τις ξέρετε, κάτι μαστίχες βουτύρου σε χρυσό χαρτάκι με μια αγελάδα απ έξω.
Αν σας τρέχουν κι εσάς τα σάλια και θέλετε μια πρόκληση, βούρ στην κουζίνα..... 

Υλικά:
  • 375γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (3 φλιτζάνια)
  • 45γρ άγλυκο κακάο {3 κουταλιές σούπας)
  • 2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 240μλ φυτικό γάλα ή νερό ή γάλα (1 φλιτζάνι)
  • 240μλ ζεστό νερό
  • 165γρ  σπορέλαιο {1,5 φλιτζάνι)
  • 2 κ.σ. λευκό ξύδι ή μηλόξυδο
  • 350γρ ζάχαρη {1,5 φλ)
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
Βουτυρόκρεμα:

  • 125γρ μαργαρίνη, σκληρή
  • 230γρ σκούρα καστανή, μαλακή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. φυτικό γάλα ή γάλα (45ml)
  • λίγο αλάτι
  • 250γρ ζάχαρη άχνη
  • μισό κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
Εκτέλεση:


1. Πρώτα ετοιμάζουμε το κέικ. Εγώ το ετοίμασα απ την προηγούμενη για να κρυώσει εντελώς. Κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα και το αλάτι. Σε διαφορετικό μπολ βάζουμε το ζεστό νερό, το φυτικό γάλα, το λάδι, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρίσει το μείγμα. 
2. Κάνουμε μια λακκούβα στο μπολ με τα στεγνά υλικά και προσθέτουμε το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν τα υλικά. Δεν παραδουλεύουμε το μείγμα μας.
3. Μοιράζουμε το μείγμα στα δύο ταψάκια και ψήνουμε για 40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς. Στα ταψάκια στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί.
Ελέγχουμε αν ψήθηκαν βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμα, διαφορετικά συνεχίζουμε το ψήσιμο κι ελέγχουμε ξανά μετά από 5 λεπτά. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά, πριν τα ξεφορμάρουμε. Στη συνέχεια, τα αναποδογυρίζουμε πάνω σε σχάρα ή σε μια πετσέτα και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς.


4. Ετοιμάζουμε την βουτυρόκρεμα. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά τη μαργαρίνη μαζί με την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτουμε το φυτικό γάλα και το αλάτι, ανακατεύουμε και αφήνουμε ίσα-ίσα να πάρει μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε σε ένα καθαρό μπολ και περιμένουμε να κρυώσει και να έρθει σχεδόν σε θερμοκρασία δωματίου.
5. Προσθέτουμε την άχνη και τη βανίλια. Ανακατεύουμε με το μίξερ μέχρι να πήξει, να φουσκώσει και να αφρατέψει.
6.  Αφού κρυώσει εντελώς το κέικ, συνεχίζουμε με τη συναρμολόγηση (αν το κέικ είναι έστω κι ελάχιστα χλιαρό, η κρέμα θα αρχίσει να λιώνει). Βάζουμε τον πρώτο δίσκο σε μια πιατέλα και τον καλύπτουμε με μια στρώση κρέμας. Από πάνω τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο και καλύπτουμε όλη την επιφάνειά του καθώς και τα τοιχώματα του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα. 





2 χέρια του πέρασα μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα!

*Αντί για 2 ταψάκια μπορούμε να το βάλουμε σε ένα και να το κόψουμε στη μέση οπως τα παντεσπάνια. 
**Δεν ξέρω ποιο ήταν το λάθος. Το βούτυρο; η άχνη; η καραμέλα; Την επόμενη φορά δεν θα λιώσω όλο το βούτυρο. Θα λιώσω την ζάχαρη με λίγο βούτυρο και γάλα και αφού χτυπήσω το υπόλοιπο βούτυρο με την άχνη να σφίξει και να αφρατέψει θα προσθέσω την καραμέλα.
***με 500γρ άχνη αυτό το γλυκό σίγουρα θα ξεκληρίσω το σόι!!! διαβητικοί γίναμε!


το αριστούργημά μου λίγο πριν  "λιποθυμήσει" ! Ήδη τα σχεδιάκια άρχισαν τις τσαχπινιές...

ΜοΟd: λίβινγκ δε αμέρικαν ντίμ.....ορ νάϊτμερ;; χμμμμμ

Εκτύπωση

23 σχόλια:

  1. Αχχχχ γέλασα πολύ με το κείμενό σου (όχι τις δυσκολίες). Αλλά έχεις έναν μοναδικό τρόπο να τα διηγείσαι... απίστευτα ωραίο!!!! Λοιπόν, η τούρτα πρέπει να έγινε νοστιμότατη και φαντάζομαι ότι την απολαύσατε παρά τις τεχνικές δυσκολίες. Όσον αφορά στη βουτυρόκρεμα... θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις μαλακή μαργαρίνη, να μη τη λιώσεις αλλά να την αφρατέψεις με το μίξερ γιατί μετά είναι δύσκολο να ξαναγίνει ομοιογενής και να λιώσεις την ζάχαρη με το γάλα. Σου το λέω γιατί κι εγώ την έχω πατήσει. Επίσης, αν την θέλεις πιο αφράτη μπορείς να την αναμίξεις με λίγη σαντιγύ ...οπότε δεν θα σφίξει τόσο.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλησπέρα κικη!!! αν την απολαύσαμε λέει!! δεν χρειάστηκε να πλύνω την πιατελα! χαχαχα!
      ευχαριστω πολυ για τη συμβουλή σου! θα τη δοκιμάσω να δω!

      Διαγραφή
  2. καλησπερα κουκλα.οχι που θα σου γλιτωναμε. τι υπερπαραγωγη κεικ ειναι αυτη.μασ αποζημιωσεσ και με το παραπανω μετα τισ μπανανεσ.ουαου.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. xaxaxa επρεπε να εξιλεωθώ μετα τις μπανάνες!! αν και έρχεται πρωτομαγια ολο και καποια φωτια θα βρω να ξανακυλήσω χαχαχαχα!
    καλησπέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν εχω καμμια αμφιβολια.παντωσ συμφωνω για τα ασπρα γλυκα.οποτε πραξε δεοντωσ.

      Διαγραφή
  4. Και εμφανισιακά φοβερό δείχνει το κεκάκι!
    Πρέπει να είναι πραγματικά υπέροχο, κι εγώ το λάτρεψα από την πρώτη στιγμή που το είδα στη Νανά μας!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όχι όχι δεν θα με κάνεις γλυκατζού!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχαχα γιαυτο λεω οτι ειναι χαλια η κρεμα! γαι να σας αποτρεψω να πεσετε στα γλυκα :P

      Διαγραφή
  6. Δεν ξέρω πως ήταν από κοντά η-πολύπαθη- βουτυρόκρεμα αλλά ως...μοντέλο φωτογράφισης τα πήγε περίφημα! Η τούρτα δείχνει υπερπαραγωγή, αμερικάνικη ως το κόκαλο! Amelie

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα! ναι απο ποζες εσκιζε η τουρτα κ απο γευση επισης!! αφου την ειδε ο ομπαμα και την κήρυξε εθνικο προιον!!!

      Διαγραφή
  7. Αααα Φιλενάδα! Εντυπωσιακότατη η νηστίσιμη τουρτίτσα σου! Μπράβο!!!! Γιατί κάτι με λέει πως ανυπομονούσες να την χτυπήσεις στο μίξερ τη βουτυρόκρεμα και δεν αφησες τη μαραγαρίνη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου? Νομίζω αυτό φταίε και δν σου πέτυχε! Πολύ όμορφη ωστόσο μπράβο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χμμμμ μα αφου την αφησα... λες να ηθελε πιο πολυ χρονο να κρυώσει;;;ηδη ειχε πιασει πετσουλα η καραμελα απο πανω.... δεν το σκέφτηκα αυτο! noted για την επομενη φορα!! ευχαριστω :)

      Διαγραφή
  8. Μα φαίνεται τόσο όμορφη! Ντροπή στην αδελφή που κοροϊδεύει, χιχιχι!
    Πάντως και χωρίς τη βουτυρόκρεμα, θα το έτρωγα όλο! Είναι πολύ λαχταριστό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. της εκοψα μικρο κομματι για τιμωρια :P τελειο γλυκό παντως την επομενη φορα θα το πετυχω 100%

      Διαγραφή
  9. Μας τρέχουν τα σάλια!! Εμένα δεν με πειράζει αν δεν στέκεται καλά η βουτυρόκρεμα...άμα λάχει την τρώω και με το κουτάλι χιχιιχ...τόσο καλό κορίτσι είμαι :P
    Πάντως στη φωτογραφία δείχνει να στέκεται στο ύψος της!! Καλή Πρωτομαγιά κοριτσάκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχα κι εμεις με το κουταλι την φαγαμε και την φχαρηστηθήκαμε!! απο ποζες μια χαρα τα πηγε το γλυκο και απο γευση αλλα απο εμφανιση ολιγον σα να "λιποθυμουσε" χαχαχα καλη πρωτομαγια!!!

      Διαγραφή
  10. Εμενα πολυ μου αρεσει η τουρτα σου οτι κι αν λες.
    Και ναι σε καταλαβαινω, αυτα τα αμερικανικοκέικ μου εχουν δημιουργησει και εμενα το ιδιο απωθημένο.
    Αρεσε της αδερφής το μάστερπις που της έφτιξες με τα χεράκια σου?!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μονο της αρεσε;; θα το ξανακανουμε μαζι να δει τη διαδικασια να το κανει οταν επιστεψει! και βραστα αυγα να της εκανα και μονο που ηρθε απ τα ξενα και ειδε μαμαδιστικη κουζινα ενθουσιαστηκε! καλη πρωτομαγια!!

      Διαγραφή
  11. Το γλάσο αυτό το φτιάχνω κι εγώ............ποτέ δεν με προδίδει............το αποφεύγω γιατί το τρώω με το κουτάλι μέσα από το μπολ!!!!!!!!!!!! Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αχ αυτο το γλασο κολαση!! την επομενη φορα θα το πετυχω καλυτερα και θα παρω αγκαλια το μπολ να το φαω! χαχαχα

      Διαγραφή
  12. πωπωπωπωπωπωπωπωωωωωωωω, καλά να 'σαι να φτιάξεις κι άλλα τέτοια αριστουργήματα! και δίπατα και τρίπατα και ολόλκληρους ουρανοξύστες άμα λάχει!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χαχαχαχα αμα συνεχιζω να τρωω το γλασο ο ουρανοξυστης θα μεινει μονο με τα μπετα!! :P

      Διαγραφή